Black Friday, doe jij mee?

Black Friday

Op Black Friday draait het om kopen met hoge korting. Deze dag is overgewaaid uit Amerika, op de dag na Thanksgiving is daar een gekte gaande die ongekend is. Mensen duikelen in winkels over elkaar heen om dat ene hebbeding voor een weggeefprijs te scoren. Willen wij dat ook in Nederland?

Grote Nederlandse winkels doen er al een aantal jaren aan mee en hebben vaak meerdaagse acties met hoge kortingen. Kleine winkels vinden daarom dat ze ook mee moeten doen, maar missen soms de armslag om het voor hun rendabel te maken. (Web)winkels verzinnen acties om klanten te behouden maar de retouren zijn er daarna in grote hoeveelheden.

Er ontstaat een gekte waar wij als consumenten niet aan mee zouden willen doen. Gelukkig zijn er steeds meer winkels die bewust kiezen om die dag niet te strooien met hoge kortingen. Dille&Kamille gaat zelfs nog verder. Alle winkels van deze keten zijn gesloten op Black Friday. Om een statement te maken dat het niet draait om constant nieuwe spullen te kopen, maar juist dat je een bewuste keus maakt wanneer je iets nodig hebt. Dat je kiest voor duurzame materialen die lang mee gaan.

Is Black Friday een dag die nog lang in ons land zal bestaan? De tijd zal het leren. Zoveel mensen zoveel wensen, maar vandaag ga ik niet op zoek naar koopjes, maar besteed ik duurzaam en koop ik