Duurzaam leven start met 6 tips die iedereen kan doen

Afvalscheiden

Het wordt steeds belangrijker om ons steentje bij te dragen bij een duurzame toekomst van onze planeet. Probeer je leven een stuk duurzamer te maken met een paar eenvoudige tips en verklein daarmee je voetafdruk op deze aard. Een duurzaam leven start bij onszelf.

Zorgvuldig scheiden van je afval

Afval scheiden is misschien een in kopper, maar er zijn genoeg mensen die dat nog niet (volledig) doen. Dat kan omdat je klein woont of hoog in een flat of omdat je niet goed weet hoe je het moet aanpakken. Start met het aanschaffen van goede afvalbakken, want voor alles telt, goed materiaal is het halve werk.

Lichten uit

Doe niet in alle kamers de lichten aan. Of doe in de avond een lamp minder aan, het zal je verbazen hoe snel je daar aan went.

 

Koop geen water

Neem als je van huis gaat je waterfles mee die je iedere keer kan vullen met je eigen water. Ons drinkwater is lekker en spot goedkoop en je bespaart er een hele plastic berg afval mee. Kies een drinkfles die lang mee gaat en niet eentje die na het omvallen snel kapot gaat.

Denk na voordat je nieuwe kleren koopt

Heb je genoeg jeans of schoenen in de kast? Denk dan even na of je het echt nodig hebt. De mode wereld is een van de vervuilende industrieën ter wereld en daar mag je best even bij stilstaan als je een aankoop wilt doen. Koop een kledingstuk die wat langer meegaat en niet na 5 wasbeurten vaal of stuk is.

Gooi geen eten weg

Denk goed na wanneer je boodschappen gaat doen. Koop niet te veel vers eten als je niet zeker weet of je thuis gaat koken. Het afwegen van pasta of rijst is slim, omdat je dan niet te veel kookt en het uiteindelijk weggooit. En wanneer je toch te veel hebt gemaakt, vries het dat in en eet het later op.

Kringloop of lenen

Je hoeft niet alles nieuw te kopen, je kan ook naar de kringloop of kijken op Marktplaats. Er is een groot aanbod aan tweede hands spullen die er vaak verrassend goed uitzien. Natuurlijk kan je zelf ook je spullen een tweede ronde geven en daarmee een duurzaam leven bereiken.