Leuke dingen om te doen met Sinterklaas

Perpernoten maken

December is de maand om samen leuke dingen te doen als familie. We geven vijf tips voor een gezellige Sinterklaas. Leuke ideeën om samen te doen met kinderen.

Bak pepernoten

Kinderen vinden het altijd leuk om te helpen in de keuken en pepernoten zijn makkelijke om te maken en ook nog eens heel erg lekker. Laat je kind(eren) alles afwegen, lekker kneden en bolletjes draaien en dan hup de oven in. Zeker weten dat het een succes is.

Ingrediënten voor flink veel pepernoten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram koude harde boter
  • 
6 eetlepels melk
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • Snuf zout

Zo maak je de pepernoten

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
 2. Meng het bakmeel met de suiker, de speculaaskruiden en het zout.
 3. Snij de koude boter in blokjes en voeg dit samen met de melk bij de droge ingrediënten.
 4. Kneed er snel (eventueel met een keukenmachine) een samenhangend deeg van.
 5. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 6. Maak balletjes ter grootte van een knikker van het deeg en verdeel deze over de bakplaat.
 7. Bak de pepernoten in ongeveer 18 – 20 minuten af in de oven.

Ga los op Sinterklaasmuziek

Zoek op Spotify Sinterklaas liedjes op en zet de volume goed hard aan. Houd je eigen Sinterklaas disco en dans en zing lekker mee. Reken maar dat de sfeer er goed in komt.

Het is gezellig om samen te knutselen aan de keukentafel en een Pietenmuts is heel makkelijk om te maken. Je hebt er niet veel voor nodig om een feestelijke muts te in elkaar te zetten. Maak er een paar extra voor als vriendjes of vriendinnetjes langskomen.

Pakjes speurtocht

Laat je kinderen bijvoorbeeld beginnen in de keuken waar ze een briefje vinden dat ze moeten kijken bij de wasmachine. Bij de wasmachine vinden ze weer een briefje, waarop staat dat ze moeten kijken in de badkamer. En zo kan je doorgaan zolang als je wilt. Uiteindelijke vinden ze de cadeautjes en kan Pakjesavond beginnen. Gezellig samen alles uitpakken en spelen met het nieuwe speelgoed.

Lees een Sinterklaasverhaal voor

Er zijn veel bekende Nederlanders die een boek hebben geschreven met Sinterklaas als thema. Kinderen zijn dol op voorlezen en het zorgt ervoor dat ze in een mum van tijd weer iets rustiger worden. Zelf vind ik Jip & Janneke altijd leuk om uit voor te lezen en deze blijft volgens mij altijd een klassieker.