Waarom is afval scheiden zo lastig?

Xindao Recycle Gescheiden afvaltassen buiten

Het lijkt een makkelijke opdracht: scheid uw afval! Papier in de papierbak, glas in de glasbak, pak icetea in de plastic bak enzovoort. En toch kom ik wel eens bij mensen thuis die er creatief mee omgaan.

Laatst was ik bij een vriendin en ik had iets lekkers meegenomen voor bij de koffie. De koekjes legde ik op een schaaltje en de verpakking wilde ik weggooien. Mijn vriendin heeft twee afvalbakken in de keuken staan waarvoor er eentje bestemt is voor het plastic afval en de andere voor de restafval.

Ik opende een afvalbak om te zien of dat de juiste bak was voor de verpakking die ik wilde weggooien. Er lag van alles wat in die afvalbak. Daarna maakte ik de andere bak open en daar lag ook verschillende soorten afval in. Het lijkt dus dat mijn vriendin goed was begonnen met de aanschaf met twee afvalbakken maar daarna de discipline miste om door te gaan. Het scheiden van afval in een gezin is niet eenvoudig. Voor je het weet gaat het mis.

En dat zie of hoor je vaker. Men wil wel, maar het moet niet te ingewikkeld worden of te veel werk zijn. Je kan dan wel verschillende afvalbakken in huis hebben, maar terugvallen in het oude ritme van alles in 1 bak weggooien ligt op de loer.

Ondanks alle adviezen die consumenten krijgen over afval scheiden wordt het niet door iedereen gedaan of niet goed. Sommige beginnen er zelfs niet aan. Het lijkt mij daarom goed om te onderzoeken of thuis afval scheiden wel de beste manier is. Het blijkt vaak dat het afval dat iemand thuis netjes scheidt teveel vervuild is om daarna opnieuw te verwerken.

De mogelijkheid om het afval te scheiden na het ophalen is er ook. Die techniek wordt steeds beter. Een machine zal zijn werk altijd goed doen terwijl mensen fouten maken of slordig zijn.

Een andere goede optie is om een kleine afvalbak voor restafval te gebruiken die bijvoorbeeld in een keukenkastje staat en dat de bak voor plasic afval groter is en vrij in de keuken staan. Hierdoor kan je het onderscheid tussen rest afval en plastic afval maken.